Andermatt över jul och nyår

Denna vinter kommer jag inte att spendera i Andermatt som jag har gjort de senaste säsongerna. Jag har börjat studera i Uppsala och är för tillfället endast en ”vanligt” turist under tre veckor. Den 8:e januari kommer jag åka tillbaka till Uppsala för lite obligatoriska moment och en tenta innan jag flyttar tillbaka till Luleå kring den 20:e januari. I Luleå är tanken att jag ska studera några enstaka kurser och ha betydligt mer tid till skidåkning.

När jag anlände till Andermatt den 18:e december hade vi som Johan Jonsson skulle säga shitfuck conditions. Om ni mot all förmodan missat hans LIKEBOMB SKIING #1 så måste ni se den!

Jag hann åka en och en halv dag med min flickvän Minna innan hon oturligt träffade en dold sten på en travers och bröt ett ben i handen när hon tog emot sig i fallet. Resan började med andra ord inte så bra.

IMG_3019    Från att bryta handen, åka skidor ner till militärsjukhuset i Andermatt, röntgas, skickas vidare till sjukhuset i Altdorf och färdig opererad tog endast 6 timmar. Hatten av för schweizisk sjukvård.

IMG_2968Eget rum och fin utsikt på sjukhuset, en klen tröst i sammanhanget.

På julafton började det och snöa och hela systemet var stängt på grund av snö och kraftig vind. Juldagen bjöd på ännu mer snö och rolig skidåkning i dålig sikt med bland annat Joonas Karhumaa. Under dessa dagar fick Andermatt upp till 2 meter snö. Tillsammans med vinden och ett svagt bottenlager rådde otroligt hög lavinfara i området och det gick att se spår efter spontana laviner på flera sluttningar. Vi tog det försiktigt och hade grymt kul i den efterlängtade snön.

IMG_3031Joonas och jag är lyriska över snön.

Allt eftersom snön stabiliserat sig har vi kunnat åka de flesta av de klassiska åken i Andermatt och jag har haft flera fantastiska dagar.

Här kommer några ögonblick som jag lyckats fånga med min mobiltelefon.

IMG_3098Björn Lundström i Giraffen.

IMG_3089Mina nya Black Crows Nocta och Martin Poulsen i Gipfeln.

IMG_3149Joonas i en vänstersväng.

IMG_3137Efter flatljus kommer sol.. Sen stänger liften för dagen.

IMG_3134

Åkte lite med Benjamin Karhumaa. Tror vi kommer behöva passa oss för Benjamin och hans lillebror Julian i framtiden!

IMG_3120Såg en fin hund utanför Coop. Jag är lika nöjd med ett par skidor under fötterna som hunden är med sin boll i munnen.

Som avslutning kommer några av mina Instagrambilder från Andermatt.

IMG_3174IMG_3056IMG_3016IMG_3042

// Alexander Björk

Det här inlägget postades i Alpingaraget, Freeride. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.